 |
Dernek duvarında hoşuma giden bir fotoğraf |
Kilis Kültür Derneği'nden telefonuma gelen mesajla bugünkü Züngül Günü'ne katıldım. Kimseyi tanımıyordum ama herkesle tanıştım kim olduğumu dedemi, babamı, annemi söyledim. Tanıyanlar oldu tabi ama büyüklerimi, beni değil :) Sağolsun Derneğimizin Başkanı Ali Yapıcıoğlu beni herkesle tanıştırdı. Kendisi akrabamız olurmuş zira bende tanıdıkça öğrendim. Peki züngül nedir, nasıl bir tarihi vardır önce araştırdım okudum, sadece bu tatlının yapılışını anlatan bloglardan başka birşey bulamadım. Sanırım arapça bir kelime ki şayet bizim orada büyüklerimiz hep cümleler içinde arapça kelimeler kullanırlar. Aklıma gelenler,
Süllüm (merdiven), kalle (para kasası), matbak(mutfak) vs.. daha hatırlayamadığım niceleri. Biz anlarız tabi ama bizden küçükler artık bilmez diye düşünüyorum. Züngülün yapılışı ise un, yumurta, kabartma tozu ve üzüm bastıklarını bulamaç hamuruna batırılarak kızgın zeytinyağında, ki bizim yöresel zeytinyağımız süperdir, kızartılması ile yapılıyormuş. İnternetten öğrendiğim tarifi budur. Annelerimiz nasıl yapar bilemem. Dernek içinde ki güzel insanların fotoğraflarını da çektim. İsteyenlere mail olarak gönderdim, isteyenler olursa bu mail adresinden bana ulaşabilirsiniz (cicekdalisil@gmail.com).
Kısacası güzel bir gündü, benim paylaşacağım ve konuşacağım çok fazla şey olmadı ama konuşulanları dinledim, Kilis ağzıyla çocukken duyduklarımı tekrar duymak hoşuma gitti :) bunları duymak güzeldi benim için. Derneğe gelen Kilis'lilerin fotoğraflarını da paylaşıyorum ki acaba içinden tanıdığınız var mı? bir bakın diye.
 |
Kilis Züngülü |
 |
Derneğimizin aşçısı |
 |
Dernek Başkanımız Ali Yapıcıoğlu |